ADSL ifadesi, İngilizce Asymmetric Digital Subscriber Line ifadesinin baş harflerinden oluşur. Dilimize Asimetrik Sayısal Abone Hattı olarak çevrilebilir. Buradaki asimetrik kelimesi, bilgi transfer hızının, gönderilen ve indirilen bilgiler için eşit olmadığını gösterir. Yani kullanıcıların verim indirim hızı (download), veri gönderim hızından (upload) yüksektir.
Bu yöntemde tek bir telefon hattı kullanılarak, hem telefon görüşmeleri yapılabilir hem de internet bağlantısı sağlanabilir. Bunun için splitter denilen bir dağıtıcı kullanılır. ADSL teknolojisi, sayısal veri ve ses bilgilerini aynı anda kullanmaya olanak sağlar. Splitter, bunların birbirlerini etkilememeleri için kullanılır.
ADSL sıradan telefon hatları üzerinden genişband erişim sağlayan bir teknolojidir ve internet kullanıcıları tarafından dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tamamen bir internet teknolojisi olarak geliştirilen ADSL, ev kullanıcılarından büyük işletmelere kadar her kullanıcıya hitap etmektedir.
Bir abonenin ADSL hizmeti alabilmesi için, telefon hattının, telefon hizmetinin alındığı Telekom santrallerine bağlı ucunda, uygun cihazların kurulu bulunması gerekmektedir. Bu cihazlar, bir yandan hızlı veri iletişimi sağlar, diğer yandan da bir filtre işlevi görerek ses ve veriyi birbirinden ayırır. Telefon aramaları sırasında santral üzerinden standart telefon hatlarına ulaşılır. İnternet kullanımı sırasında veri, İnternet Servis Sağlayıcıları’nın veri tabanına taşınır. ADSL’in çalışabilmesi için abone tarafında da bir splitter (filtreleme aparatı) ve ADSL modeme ihtiyaç bulunmaktadır.
Son gelişmeler sayesinde artık bir telefon hattı alınmadan da ADSL hizmeti almak mümkündür. Bu şekilde Telekom, internet erişimi için ADSL hizmeti ile sabit telefon hizmetini teknik olarak ayrı ayrı sunmakta, yani birbirinden bağımsız olarak hizmet verebilmektedir.
Modem, bir bilgisayarın telefon hatlarından gelen sinyalleri kullanarak bilgisayarların birbirleri ile iletişimini sağlayan bileşendir. Modem, bilgisayardan gönderilen sayısal veriyi analog veriye çevirerek telefon hattına gönderir, ya da telefon hattından gelen analog veriyi sayısal veriye dönüştürür ve bilgisayara iletir. Bilgisayarların kullandığı sayısal veriler telefon hattı ile taşınamadığı için bir modeme gerek vardır. Ülkemizde de bu amaçla en yaygın kullanılan modemler ADSL modemlerdir.
ADSL modem kurulumu yapılırken önce modeme telefon hattını ve bilgisayardan gelen kabloyu bağlamak gerekir. Modeme kablosuz da bağlanmak mümkündür. Modem açıldığında önce ADSL hattını almaya çalışır, yani ADSL lambası yanıp sönmeler sonunda sabit olarak yanmaya başlar. Sonra modemin bağlı olduğu bilgisayardan modem ayarlarını yapmak gerekmektedir. Bu ayarlar yapıldıktan sonra modemin internet ışığı yanmaya başlayacaktır.
Yapılacak bu ayarlar uzmanlık gerektiren işlerdir. Sınırlı bilgilerle yapılması mümkün değildir. Bilgisayar teknik servis hizmeti veren firmalar ADSL teknik servis hizmeti de vermektedir. Bu kapsamda splitter’in kullanılması, modeme telefon hattının bağlanması ve bilgisayar bağlantılarının ve modem ayarlarının yapılması kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde tamamlanır.
Şirketimiz, kişilere ve kuruluşlara ADSL teknik servis hizmetleri vermektedir.