Artık bilgisayarlardan vazgeçmek düşünülemez bile. İnsan yaşamının her anı bir şekilde bilgisayarlara dokunuyor. İş dünyası açısından da durum farklı değil. Bir iş yerinde çalışanlar bütün işlerini bilgisayarlar ile yürütüyorlar. Herkesin önünde bilgisayar bulunması, zamanla bu bilgisayarların birbirleri ile iletişim içinde olmasını gerektirmiştir. Network sistemleri bu ihtiyaç yüzünden konuşulmaya başlanmıştır.
Ağ bağlantıları, bir bilgisayar ile internet, başka bir ağ ya da başka bir bilgisayar arasında kurulacak bağlantıyı ifade etmektedir. Ağ bağlantısı için, bilgisayarların fiziksel olarak birarada bulunmaları gerekmez. Çok uzak bir konumda bulunan bilgisayarlar arasında da ağ bağlantıları kurulabilir. Ağ bağlantıları için, yapılandırılmış bir erişim yöntemi kullanılır. LAN (Local Area Network), ISDN hattı, modem, kablolu modem, DSL hattı, X25 hattı ve benzeri erişim yöntemleri ile bir uzaktan erişim sunucusu ile bağlantı kurmak mümkündür.
Elbette bunun tersi de mümkündür. Yani bir bilgisayar, başka bilgisayarlarla iletişim kurmak için etkinleştirilebilir ve bu bilgisayar uzaktaki erişim sunucusu olarak çalışabilir. Bu bağlantılar sayesinde ağ üzerinde bulunan bir yazıcıdan çıktı alınabilir, ağ sürücü ve dosyalarına ulaşılabilir, diğer ağlara göz atılabilir ya da internete erişim sağlanabilir.
Basit bir anlatımla ağ bağlantısı, birbirlerine kablolarla bağlanmış server, bilgisayar, yazıcı, modem gibi çok sayıda donanımın, en verimli ve en ekonomik yoldan kullanılmasını sağlar. Ortak bir çalışma ortamı yaratır. Ağ, bilginin, programların ve donanımın paylaşımı demektir. En küçük ağ, iki bilgisayardan oluşur. Büyük bir ağ ise, binlerce bilgisayar, modem, yazıcı ve bunlar gibi donanımlardan oluşabilir.
Ethernet kartları, en yaygın ağ yapılanma sistemidir. Ethernet kartı üzerinden gönderilen tüm mesajlar, standart kodlardan oluşur ve diğer donanımlar tarafından kolayca anlaşılır.
Bir ağ bağlantısından söz ediliyorsa, ilk akla gelecek kavramlar sunucu ve kullanıcı kavramlarıdır. İlk ağ bağlantıları yapıldığında bir ana bilgisayar, ağın bütün yükünü çekiyordu. Diğer bilgisayarlar hem donanım olarak hem de yazılım olarak ana bilgisayardan daha düşük özelliklere sahipti. Bu bilgisayarlar aynı zamanda ana bilgisayarın sabit diskini ve işlemcisini kullanıyordu. Ana bilgisayar arıza yaptığında bütün ağ devre dışı kalıyordu.
Günümüzde ağ üzerinde bulunan her bilgisayar kendi başına çalışabilmekte, sunucuyu sadece ağa bağlanabilmek için kullanmaktadır. Bu durumda bir bilgisayar eğer bir başka bilgisayara bağlı bir donanımı kullanıyorsa, kullanıcı pozisyonunda, ama aynı zamanda kendi üzerinde bulunan bir yazılımı başka bir bilgisayar ile paylaşıyorsa, sunucu pozisyonunda olabilir.
İki temel ağ çeşidi bulunmaktadır. Ağın kapsadığı alanı esas alan ayırıma göre bir ağ ya LAN’dır (Local Area Network) ya da WAN’dır (Wide Area Network). LAN, bir kuruluş içinde kullanılan ve dışarıya kapalı olan ağlardır. WAN ise LAN’ların birleşiminden oluşur.
Bilgisayar teknik servis hizmeti veren firmalar, ağ bağlantıları konusunda da hizmet vermektedir. Bu kapsamda şirketimiz, çeşitli büyüklükteki kuruluşların ağ bağlantıları için servis hizmeti vermektedir.