Birden fazla bilgisayarın birarada çalıştığı kuruluşlarda bir de sunucu (server) bulunur. Sunucular, aynı bilgisayar ağı üzerinde bulunan bilgisayarlara, bir programı ya da veriyi dağıtan veya paylaştıran araçlardır. Sunucular, birden çok kullanıcıya hizmet eden bir bilgisayar sistemidir. Bugün çok sayıda firma, faaliyetleri ile ilgili bilgileri bir merkezde topluyor, burada saklıyor ve buradan dağıtıyor. İşte merkezde bu görevi yapan ve sürekli çalışır durumda olması gereken bilgisayar sistemine sunucu denir.
Sonuçta sunucular da birer elektronik araç olduklarından, zaman zaman arıza göstermeleri kadar doğal birşey olamaz. Güç kaynağında bir sınıntı ortaya çıkabilir, fanlardan anormal sesler yükselebilir, sunucu ekranında bir anda görüntü kaybolabilir, zamanla sunucu kablolarında oynama veya gevşemeler olabilir. Bun durumlar sunucunun açılmasına engel olabilir veya sunucu açılsa da bir süre sonra kapanabilir.
Sunucuların mutlaka düzenli bakımlarının yapılması gerekir. Çünkü sunucuların durması demek bütün işletmenin sisteminin durması demektir. Bu da üretim kaybı ve zaman kaybı gibi kayıplar demektir. Kısaca işletmenin faaliyetlerinin aksaması demektir. Bu tür arızalara zamanında ve hızlıca müdahale edilmesi gerekmektedir. Sunucuların sorunsuz çalışması, güvenilir olması ve iyi performans göstermesi çok önemlidir.
Büyük kuruluşlar, özellikle bankalar, sigorta şirketleri, büyük hastaneler gibi kuruluşlar mainframe kullanmaktadır. Bunlar masaüstü bilgisayarların bağlandığı çok büyük bilgisayar sistemleridir. Bunların kurulması ve işletilmesi yüksek maliyet gerektirdiği için zamanla, daha küçük boy işletmelerin kullanmaları için sunucular üretilmeye başlanmıştır. Aslında bu sunucular da mainframe’in sahip olduğu temel özelliklere sahiptir. Bu yüzden bugün sunucu dendiğinde daha çok sunucu hizmeti vermek üzere tasarlanmış bu sistemler akla gelmektedir. Sunucular da teknolojinin gelişmesi ile birlikte, aynı anda yüzden fazla kullanıcıya hizmet verebilecek güce ve kapasiteye çıkmıştır.
Diğer yandan mastaüstü bilgisayarlar da bugün daha güçlüdür ve sunucuların yapması gereken bazı işleri üstlenmektedir. Böyle olunca sunucuların yükü hafiflemiş olmaktadır. Ağ üzerindeki bilgisayarlar, sunucu ile eş zamanlı olarak çalışabilmekte ve bazı işlemlerin yapılmasında sunucuya yardımcı olmaktadır. Bu yüzden sunucular, daha yakın bir zamana kadar, güçlü belleklere sahip birer bilgisayar gibiyken, bugün yükü ağ üzerindeki diğer bilgisayarlara dağıtılmış, buna karşılık güvenilirliği yükseltilmiş ve daha sorunsuz çalışan bilgisayarlara dönüştürülmüştür.
Netice olarak sunucular, farklı görevler üstlenmiş birer bilgisayardırlar ve beklenmeyen durumlarla karşılaşma ihtimali her zmaan bulunmaktadır. Bu durumlarda bilgisayar servis hizmeti veren firmalar arızalara müdahale ederek kısa sürede sucuları ayağa kaldırabilmektedir.
Ataşehir ilçesi, İstanbul’un nüfus bakımından onyedinci sırasında bulunmaktadır. 2014 nüfus sayımı sonuçlarına göre Ataşehir ilçesinin nüfusu 409 bindir. İstanbul’un yeni ilçelerinden biri olan Ataşehir, hem konut sayısı bakımından hem de firmaların sayısı bakımından hızlı değişim göstermektedir.
Çok sayıda bilgisayar kullanıcısı kişi ve kuruluş bulunan bu ilçemizde de, şirketimiz, işletmelerin sunucu problemlerini çözmek konusunda güvenilir servis hizmeti vermektedir.