Taşınabilir bilgisayar olarak önce laptop’lar girdi yaşantımıza. Daha çok kişisel kullanıma yönelik olan bu laptop’lar zamanla, genelde dışarıda çalışan elemanları için firmalar tarafından da tercih edilmeye başlandı. Laptop’lar, kullanım şekli dışında, masaüstü bilgisayarlardan farklı değildir.
Masaüstü bilgisayarlarda kablolarla birbirine bağlı olan ekran, klavye, kasa ve fare gibi parçalar laptop’larda biraraya toplanmış ve tek bir araç haline getirilmiştir. Küçük ve taşınabilir oldukları için de çok kısa sürede kullanımı artmıştır. Laptop’ların ilk örnekleri 1984 yılında çıkarılan Commodore 64 ve 1985 yılında Siemens Nixdorf tarafından üretilen taşınabilir bilgisayarlardır. Ancak Commodore 64 biraz da oyun oynamak amacı ile tasarlanmıştı.
Dizüstü olarak da ifade edilen lapotop’lar, taşınabilir olmaları yüzünden çok hızlı yayılmıştır ancak bilim çevreleri ve dünya sağlık örgütleri laptop kullanmanın sağlık açısından bazı sakıncaları olduğunu iddia edince, üretici firmalar birer not defteri gibi kullanım özelliklerini de katarak bunlara notebook demişlerdir. Bugün de bu taşınır bilgisayarlara daha çok laptop yerine notebook denmektedir. Taşınabilir olmalar yüzünden kişisel kullanımı ne kadar yaygın olsa da artık büyük şirketler, iş adamları ve satış elemanları tarafından da notebook’lar daha fazla tercih edilmektedir.
Zaman içinde fiyatları ucuzlamaya başlayınca notebook’ların kişisel kullanımı da artmaya başlamıştır. Özellikle bu yüzyılın başından itibaren notebook’ların performansları daha da yükselmiştir. Satışlara bakılırsa notebook’lar masaüstü bilgisayarların satışlarına erişmiş durumdadır. Bunda, ilk çıktığı yıllara oranla notebook fiyatlarının daha alınabilir seviyelere inmiş olmasının da payı büyüktür.
Notebook satışlarının bu kadar yükselmesi yanında, taşınabilir olmaları yüzünden çok fazla riskle karşı karşıya olmaları, arızaları ve bozulmaları da beraberinde getirmektedir. Hiçbirşey olmasa bile her yere götürüldükleri için tozlanma yüzünden veya güneş altında kalmaları yüzünden, uzun süre sorunsuz ve güvenli çalışmalarını sağlamak için düzenli bakımlarını yaptırmak gerekmektedir.
Notebooklar için en büyük sorun çabuk ısınmalarıdır. Heryerde kullanıldıkları için tozlanmaya çok müsaittirler. Tozlar fanların içinde çok fazla birikirse, yeterince soğutma sağlayamayabilir. Bu da kaçınılmaz olarak notebook’un aşırı ısınmasına neden olur. Bu yüzden fanların sık aralıklarla temizlenmesi gerekir.
Bunun dışında notebook’un içindeki anakart, hafıza kartı, sabit disk ve diğer bileşenlerin üzerinde biriken tozlar da zaman içinde sıkıntı yaratabilir. Tozlar dışında güneş ışığı veya nem de notebook’ların çalışması için zararlıdır. Ayrıca düşme, çarpma veya sert darbelere maruz kalma durumları da sıkça karşılaşılan durumlardır.
Notebook’ların bakımları ve arıza durumlarında onarımları, özel teknik servisler tarafından ve uzman kişilerce yapılmalıdır.
Avcılar ilçesi, İstanbul’un kalabalık ilçelerinden biridir. 2014 nüfus sayımı sonuçlarına göre Avcılar ilçesinin nüfusu 418 bindir. Konut ve işyerlerinin oldukça fazla olduğu bu ilçemizde de, şirketimiz notebook’lar için bakım ve onarım hizmeti vermektedir.