Barkodlar, ürünler üzerinde bulunan ve beyaz zemin üzerine siyah basılmış, çizgi ve sayılardan oluşan bir sistemdir. Günlük yaşamda ve iş yaşamında büyük kolaylıklar getiren barkodlar, en fazla marketlerde dikkat çekmektedir. Barkod sistemi sayesinde ürünler bir barkod okuyucuya tutulur ve bu şekilde o ürün ile isim, fiyat ve diğer bilgileri ekrana yansıtılır. Çok sayıdaki ürünün market kasasından çok kısa sürede okutularak geçirilmesi sayesinde, kısa sürede ödeme yapılacak tutar bulunmaktadır.
Barkod, bir ürünün kimliğini ifade etmektedir. Barkod sistemi ilk olarak 1940’ların sonunda ortaya çıkmıştır. Barkod sistemi gittikçe gelişmeye başlamış ve müşterilere sunduğu kolaylıklar yanında firmalara da çok yönlü istatistiksel bilgi sağlamaya başlamıştır.
Aslında farklı amaçlar için çok sayıda barkod standardı geliştirilmiştir. Barkod standartları, kodun içeriği ve kaç karakter olacağı gibi özellikler taşır. Bu barkod standartlarından biri EAN standardıdır. EAN standardı da kendi içinde farklı standartlara sahiptir. EAN 13, perakende ve uluslararası satışlarda kullanılan bir standarttır. Bu standart 13 haneden oluşur. İlk üç hane ülke kodunu, sonraki dört hane firma kodunu, takip eden beş hane ürün kodunu gösterir. Son karakter ise kontrol karakteridir. Barkod sisteminde ülkemizin kodu 869 olarak belirlenmiştir. Yani bir ürünün barkodu 869 ile başlıyorsa bu ürün Türk ürünü demektir.
Günümüzde barkod en çok ürün tanımlamasında kullanılmaktadır. Barkodlu bir ürünün üretim bandındaki aşamaları, depo girişi ve çıkışları, kalite kontrol durumu, barkod okuyucular ve bunların bağlı olduğu bilgisayar sistemleri ile izlenmektedir. Günlük, haftalık ve aylık üretim bilgileri maksimum doğrulukta alınabilmektedir. En çok market uygulamalarında kullanılan barkod sistemi gittikçe sanayinin birçok alanına yayılmaktadır.
Bugün piyasada barkod yazıcı üreten birçok firma ve her firmanın farklı üzelliklere sahip çok çeşitli barkod yazıcı ürünleri bulunmaktadır. Barkod yazıcıların baskı yöntemleri temelde iki çeşittir: direkt termal yazıcılar ve termal transfer yazıcılar.
Barkod yazıcılar, faks makinelerinde olduğu gibi, yazma işlemini iki yöntemle gerçekleştiriler:
Termal baskı kafaları düz veya 45 derece eğimli olmak üzere iki çeşittir. Baskı çözünürlükleri ise 203 DPI, 305 DPI veya 609 DPI’dır. Piyasada masaüstü, sanayi tipi, taşınabilir ve renkli modelleri bulunmaktadır. Yakarak çalıştıkları için baskıda dağılma çok azdır ve yüksek bir baskı kalitesi elde edilir.
Direkt termal baskı yönteminde yazıcı herhangi bir sarf malzemesi kullanmadan baskı yapar. Ancak baskılar bulundukları ortamın ışık, ısı ve neminden etkilenirler. Bu yüzden kısa ömürlüdürler ve geçici kullanımlar için tercih edilirler. Kargo ve kurye firmaları ve marketler bu yazıcıları tercih etmektedir.
Termal transfer baskı yönetminde ribbon denilen sarf malzeme kullanılır. Baskılar bulundukları ortamdan etkilenmez.
Bilgisayar teknik servis hizmeti veren birçok firma gibi şirketimiz de, kuruluşlara barkod yazıcıların bakım ve onarım hizmetlerini vermektedir.