Notebook’ların kullanım şekilleri dikkate alındığında, masaüstü bilgisayarlara göre ne kadar büyük bir risk altında oldukları ortadadır. Hassas cihazlar olan notebook’lar, her an, düşmeye, çarpmaya, aşırı ısıya veya ıslanmaya maruz kalabilirler ve kolayca arızalanırlar.
Notebook kullanıcıları, sadece işlerine yarayacak kadar notebook kullanmayı bilirler. İçlerinde nasıl bir dünya olduğunun farkında değillerdir. Oysa içine bir bakılsa, işlemci, anakart, chipset, sistem belleği, ekran kartı, ses kartı, sabit disk, optik sürücü ve birdolu bileşen vardır. Bunlardan işlemci notebook’a hayat veren unsurdur. Bir anlamda notebook’un beynidir.
Notebook’un açılması, kapanması, veri gişişi çıkışı, bilgisayarın hızı, hepsi bu ana bileşen sayesindedir. Chipsetler notebook’un kontrol üniteleridir. Notebook’un bütün bileşenleri bu chipsetler tarafından yönetilir. Bunların bir kısmı ekran kartı, ses kartı, hafıza kartı ve mikro işlemciyi kontrol ederken, bir kısmı da IDE, USB, PCI, BIOS gibi çevre birimlerini kontrol eder.
Ekran kartı, isminden anlaşılacağı gibi yapılan işlemlerin ekranda görünmesini sağlar. Sistem belleği (RAM), notebook’ta bulunan bilgilerin geçiçi olarak tutulduğu bir bileşendir. Sabit sürücü ve sistem belleği aynı bilgileri saklar ama sistem belleğindeki bilgilere erişim daha hızlıdır.
Göüldüğü gibi çok sayıda bileşen, hepsi bir arada, notebook’un çalışmasına hizmet eder. Ancak notebook ne kadar titizlikle kullanılırsa kullanılsın, olmadık zamanlarda arıza çıkarabilir.
Bilgisayar teknik servis hizmeti veren firmalar, notebook arızalarının nereden kaynaklandığını ve nasıl giderileceğini çok çabuk anlayabilirler ve arızalı notebook’u kısa sürede kullanıma hazır hale getirebilirler. Bu nedenle sıkıntı yaşanan her durumda notebook, vakit geçirmeden bir teknik servise götürülmelidir.
Teknik servis kapsamında arızalanan sabit disklere bile müdahale edilebilmektedir. Kullanıcıların en korkulu rüyası, sabit diskin zarar görmesi ve bilgilerin, hele yedeklenmemiş bilgilerin, kurtarılamayacak olmasıdır. Oysa teknik servisler, sabit diskleri yazılım ve donanım açısından iki yönlü tamir edebilmektedir. Yazılımsal sabit disk onarımları, diskin sektör yapısı ve BIOS’u üzerinde yapılmaktadır.
Teknik serviste, sabit disk içinde bulunan veriler bu yoldan kurtarılabilmektedir. Sabit diskin donanımsal tamiri de yapılabilir ama netice alınması fazla ihtimal dahilinde değildir. Disk motorunda ortaya çıkan devir problemleri veya disk kafasının vurması problemleri, donanımsal arızalardır ve düzeltilmesi çok zordur. Ama buna karşılık özellikle voltaj çıkışlarına ve düşüşlerine karşı sigorta görevi yapan dirençler veya kart üzerindeki bazı elemanlar değiştirilebilmektedir.
Notebook’larda CMOS pillerinin değiştirilmesi, ekran ile anakart arasında veri alışverişini sağlayan kablo arızalarının giderilmesi, anakart üzerindeki ekran kartı veya ses kartı gibi bileşenlerin değiştirilmesi hizmetleri de teknik servis kapsamında verilebilmektedir.
İstanbul’un kalabalık bir nüfusa sahip ilçelerinde biri de Bayrampaşa ilçesidir. 2014 nüfus sayımı sonuçlarına göre Bayrampaşa ilçesinin nüfusu 270 bindir. Bilgisayar teknik servis hizmeti veren şirketimiz bu ilçemizde de notebook bakım ve onarımları yapmaktadır.