Görünüm olarak sunucular birer bilgisayardır. Masaüstü bilgisayarlardan pek de farklı değildir. Ama yine de aralarında belli farklar vardır. En önemli farkları sunucuların çoklu işlemci desteğine sahip olmalarıdır. Çünkü sunucular aynı ağ üzerindeki bilgisayarlara, yazıcılara ve benzer donanımlara hizmet vermektedir.
Bunun yanında bellekleri ve disk kapasiteleri daha yüksektir. Sunucuların bulundukları ağ üzerine, başka bilgisyarlar veya donanımlar ilave edildikçe, sunucuların kapasitelerini de yükseltmek mümkündür. Sunucların üzerindeki yükün artmasına paralel olarak, hızı, işlemci sayısı, bellek alanı ve sabit diskleri yükseltilebilir.
Sunucuların aynı zamanda, güvenilirlik ve devamlılık konularında da üstünlükleri vardır. Sunucu üzerinde bulunan bileşenler yedeklenebilmektedir. Bir sorun yaşanması durumunda bir bileşenin yerine, onun yedeği otomatik olarak devreye girebilir. Sunucu bu şekilde çalışmaya devam edeceği için, kullanıcıların işleri aksamamış olacaktır.
İşletmelerin büyüklüklerine ve ihtiyaçlarına göre sunucular da farklı özelliklerde ve farklı donanımlar ile üretilmektedir. Küçük boy işletmelerde, en fazla on bilgisayarın bağlı olduğu bir ağ için daha düşük kapasiteli bir sunucu yeterli olabilir. Neticede bu işletmeler için önemli olan bilgilerin korunması ve faaliyetlerin aksamadan sürdürülebilmesidir. Ancak bir web server kurulacaksa, burada bilgilerin korunması yanında her zaman ulaşılabilir olmak da önemlidir. Bu tip sunucular en yüksek işlemciye sahip olmak zorundadır.
Şimdi biraz da sunucu tiplerine bakalım. Rack mounted sunucular, daha az yer tutan ve özel bilgisayar raflarına yerleştirilen sunuculardır. En çok tercih edilen sunucular bunlardır. Küçük bir kasa içine yerleştirilen bir sunucu, fazla büyük olmayan bir işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak niteliktedir.
Blade sunucular tıpkı bir bilgisayardır. Kasaları küçüktür ve içinde anakart, yüksek kapasiteli disk, işlemci ve RAM’ler bulunur. Kolay bağlantı sağlanan ve kablo karmaşıklığı olmayan bu tip sunucular, genel olarak büyük veri işleme ihtiyacı olan ve yüksek ve sorunsuz çalışmak isteyen işletmelerde kullanılıyor.
Standart sunucular ise, tamamen işletmelerin ihtiyaçlarına göre tasarlanır. Kolay genişleme özellikleri ve ilave disk yuvalarına sahip olmaları yüzünden her büyüklükte işletme bu tip sunucuları kullanabilir.
Ama işin gerçeği şu ki, sunucular da arıza yapabilir. Sunucunun güç kaynaklarında bir sorun olabilir, sabit diskleri çalışmıyor olabilir, hafıza kartları sorunlu olabilir ya da işletim sisteminin yeniden yüklenmesi gerekbilir. Tamir gerektiren durumlarda, bilgisayar servis hizmeti veren kuruluşlar, arıza, donanımsal da olsa yazılımsal da olsa kısa sürede ve güvenli bir şekilde müdahale edebilmektedir.
İstanbul’un nüfus bakımından küçük ilçelerinden biri Beylikdüzü ilçesidir. 2014 nüfus sayımı sonuçlarına göre Beylikdüzü ilçesinin nüfusu 262 bindir. Her türlü bilgisayar ve sunucular için teknik servis hizmeti veren şirketimiz, bu ilçemizde de işletmelerin sunucularında ortaya çıkan problemlere çok hızlı bir şekilde müdahale etmekte ve kısa sürede arızayı gidererek işletmenin faaliyetlerini sürdürmesine imkan vermektedir.