Bütün bilgisayarlara, masaüstü de olsa notebook da olsa, ilk alındıkları zaman, kullanabilmek için işletim sisteminin yüklenmesi gerekir. Bu genel olarak kurulum şeklinde ifade edilir. Bunun dışında bilgisayarlara, kullanıldıkları süre içinde de zorunlu bazı durumlarda yeniden işletim sisteminin yüklenmesi gerekebilir. İşletim sistemi, bilgisayarların çalışma düzenlerini sağlayan bir takım sistem yazılımları bütünüdür.
İşletim sistemi olmadan, bilgisayarların açılması ve kullanılması mümkün değildir. Gerek bilgisayarların içindeki bileşenlerin çalışması gerekse sonradan bilgisayara yüklenecek uygulama programlarının çalışması hep bu işletim sistemi sayesinde olmaktadır. Bilgisayar açıldığı zaman işletim sistemi çalışmaya başlar ve daha sonra bilgisayarda yapılacak her işlem, bu işletim sistemi tarafından yönetilir.
Bu demektir ki, anakart, ses kartı, ekran kartı, sabit disk, klavye, ekran ve benzeri bileşenlerden oluşan bir bilgisayar, işletim sistemi yüklenmeden hiçbir şey ifade etmez. Bilgisayara kurulum yapılmadan o bilgisayarın çalışması mümkün değildir. Bu durum sadece masaüstü bilgisayarlar için değil, laptop’lar, notebook’lar hatta şimdi gittikçe yaygınlaşan tablet bilgisayarlar için de böyledir. Hatta birer minik bilgisayar olan akıllı telefonların da bir işletim sistemi bulunmaktadır. Bütün bu cihazların açılıp kapanması, bir takım komutların girilmesi, bazı işlemlerin yaptırılması, bir takım veri giriş çıkışlarının yapılması, içindeki verilerin işlenmesi bu işletim sistemi sayesindedir.
Piyasaya bakıldığında, kişisel bilgisayarlarda, laptop’larda, notebook’larda hep Windows işletim sistemi kullanılmaktadır. Unix işletim sistemi daha çok firmalar ve birden fazla bilgisayar kullanan işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre Windows işletim sistemi, piyasanın hemen hemen tamamına sahiptir (yüzde 98).
Bilgisayarın power tuşuna basıldığında, işletim sistemi kendini hemen belleğe yükler ve burada çalışmaya başlar. Bilgisayarda tanımlı uygulamalar arka arkaya açılır ve bilgisayar kullanıma hazır hale gelir.
Buraya kadar anlatılanlar gösteriyor ki, bir bilgisayara kurulum yapmak, yani işletim sistemini yüklemek önemli bir iştir ve bu konuda eğitimli ve deneyimli olmayan kişilerin bu işi yapması pek tercih edilmemektedir. Çünkü kurulum sırasında bazı parametrelerin doğru tanımlanması, bazı komutların uygun şekilde cevaplandırılması gerekir. Bilgisayara işletim sistemi doğru kurulmazsa, ileride sıkıntı yaşanması kaçınılmaz olur.
İşletim sisteminin, bazı durumlarda ortaya çıkan sorunların giderilmesi için yeni baştan kurulması gerekebilir. Bazen de işletim sistemin güncellemeler yapılması gerekebilir. Bilgisayar teknik servis hizmetleri kapsamında bu çalışmalar da yapılmaktadır.
Bugün, bir bilgisayarın özellikleri anlatılırken, işlemci, anakart, bellek, ekran kartı ve sabit disk yanında işletim sisteminden de sözedilir. Çünkü kullanılan diğer uygulama programlarının aksine, işletim sistemi bilgisayarın ayrılmaz bir parçasıdır.
İstanbul’un nüfus bakımından fazla kalabalık olmayan ilçelerinden biri Beyoğlu ilçesidir. 2014 nüfus sayımı sonuçlarına göre Beyoğlu ilçesinin nüfusu 242 bindir. Bilgisayar teknik servis hizmeti veren şirketimiz, bu ilçemizde de kişi ve kuruluşlara işletim sistemi yüklenmesi dahil, her türlü bilgisayar teknik servis hizmetlerini vermektedir.