Laptop’lar veya notebook’lar öylesine yayıldı ki, belki de sayıları masaüstü bilgisayarların sayısına ulaşmıştır. Belki de geçmiştir bile. Ama işin doğrusu masaüstü bilgisayarlara göre oldukça ciddi tehlikelere açıktır. Heryere götürüldükleri ve heryerde kullanıldıkları için, düşmelere, çarpmalara veya bırakıldıkları yerlerde aşırı ısıya veya neme maruz kalmaları işten bile değildir. Bu da notebook’ların çok çabuk arızalanmalarına neden olur.
Aslına bakılırsa bu taşınabilir özellikleri yüzünden tozlanmaya ve kirlenmeye öylesine açıktırlar ki, başlarına birşey gelmese bile belli aralıklarda bakımlarının yapılması gerekir. Bu bakımlar sayesinde notebook’lar daha uzun ömürlü olabilir ve daha az arıza çıkarabilirler.
Basit bakımlar kullanıcılar tarafından kendi imkanları ile de yapılabilir. Sık aralıklarla temizlemeye çalışmak, hatta bir elektrikli süpürge kullanarak üzerindeki toz ve kirleri çekmeye çalışmak yanlış bir hareket değildir. Özellikle klavye üzerine, harflar arasına düşen maddeler orada yerleşmeden yapılacak küçük temizlikler, ileride daha büyük sıkıntılar yaşanmasının önünde geçebilir. Ama yine de bilgisayar teknik hizmetleri veren bir kuruluşta notebook’ların sıkı bir bakımdan geçirilmesinin yararı çoktur.
Notebook’lar için en büyük tehlike üzerine sıvı dökülmesidir. Bu durum, başa gelebilecek en kötü şeydir. Üstelik dökülen sıvı şekerli bir içecek ise tehlike oldukça büyüktür. Genel olarak üretici firmaların verdikleri garantiler bu tür riskleri içermezler.
Notebook’lar için bir başka büyük tehlike notebook’un güneş altında uzun süre kalmasıdır. Ya da tam tersi çok nemli bir ortamda uzun süre kalmasıdır. Aşırı sıcak kadar aşırı nem de notebook’lara zarar verir. Notebook’ların aşırı ısınmalarına, içinin fazla tozlanmış olması ve yeterli hava akımının olmaması neden olabilir. Ya da soğutucu fan çalışmıyor olabilir. Belki de kullanılan uygulama programı, belleği aşırı kullandığı ve fan devrini yükselttiği için aşırı ısınma olabilir. Bunu anlamak ve sorunu çözmek, ancak bir teknik servisin desteği ile olur.
Notebook’larda bazen görüntü sorunu yaşanır. Bu durum anakart ile ekran arasında data transferini sağlayan kablodaki bir arızadan veya doğrudan ekranın arızalanmasından kaynaklanabilir.
Bir sorun olduğunda, her ne olursa olsun, hiçbir şekilde notebook kasasının açılmaması gerekir. Bu tamamiyle uzmanlık gerektiren bir iştir. Uzman olmayan kişiler tarafından kasanın açılması ve içine müdahale edilmeye çalışılması çok yanlıştır.
Bütün notebook kullanıcılarına tavsiye edilen birşey var. Sık aralıklarla bilgilerin yedeklenmesi. Olmadık zamanlarda notebook’un açılmıyor olması, ciddi bir arıza çıkarmış olması, içindeki bilgilerin kaybolması anlamına gelebilir. Ortaya çıkan arızanın şekline ve boyutlarına göre bu risk her zaman var.
İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden biri de Kadıköy ilçesidir. 2014 nüfus sayımı sonuçlarına göre Kadıköy ilçesinin nüfusu 483 bindir. Nüfus sıralamasında Kadıköy onuncu sıradadır. Şirketimiz, bu ilçemizde bulunan kişi ve kuruluşlara, güvenli ve en hızlı bir şekilde notebook arıza servisi vermektedir.