Server’lar, yani sunucular, birer elektronik alettir neticede ve arıza göstermeleri her zaman mümkündür. En basitinden güç kaynakları giriş kablolarında bir gevşeme olmuşsa, server içinde bulunan fandan normal olmayan sesler gelmeye başlar. Zamanında farkedilmezse fan yavaşlamaya başlar, sonunda server ekranına görüntü gelmemeye başlar.
Bir başka server arızası, örneğin öndeki fan yuvasının kasaya oturduğu kısımların altında kalan kablolar zamanla hasar görebiliyor. Bu durum, genelde sunucunun açılmasını engelleyebilir ya da sunucu açılsa bile kısa süre sonra kapanabilir. Ya da server içinde slot ucu ve çevresinde bulunan elektrolitik kondansatörlerin tepelerinde şişme olabilir. Bu durumda anakartın değişmesi gerekebilir.
Server’ların düzenli bakımları yapılıyor olmasına rağmen her zaman bu tür durumlarla karşılaşılabilir. Server’ların çalışmaması demek işletmenin bütün faaliyetlerinin aksaması demektir. Bu nedenle hızla müdahale edilmesi ve arızaların giderilmesi gerekmektedir.
Daha yakın zamana kadar server dendiğinde akla büyük mainframe’ler gelirdi. Bir işletmede bulunan masaüstü bilgisayarların bağlandığı çok geniş bilgisayar sistemlerine mainframe denir. Bunların klasik bilgisayar sistemlerinden farkı, birbirlerine paralel bağlanan bilgisayarlardan oluşmasıdır. Mainframe’lerin önemli özellikleri vardır. Örneğin, mainframe’ler, üzerilerinde bulunan kontrolcü sayesinde, farklı işletim sistemlerini çalıştırabilir.
Ayrıca eski yazılımlarla uyumlu olabilmesi, sistem çalışıyorken üzerindeki donanımların takılıp çıkarılabilmesi, bir sorun yaşandığında hemen paralel sistemin devreye girmesi, önemli özellikleridir. Ama bunun yanında kurulması ve işletilmesi yüksek maliyet gerektirir. Bu durumdan özellikle küçük boy işletmeler zarar görüyordu. Mainframe kurmak ve işletmek maliyetli bir iş olunca, başka bir yol denendi.
Masaüstü bilgisayarlardan pek de farklı olmayan bilgisayarlara, mainframe’in sahip olduğu bazı özellikler kazandırıldı ve bunlar birer sunucu görevi yapmaya başladı. Bugün özellikle bankalar başta olmak üzere büyük finans kuruluşları hala mainframe’ler kullanmaktadır. Ancak server dendiğinde akla ilk gelen, sunucu hizmeti vermek üzere tasarlanmış olan bilgisayarlar olmaktadır.
Bugün teknolojinin gelişmesine paralel olarak sunucular, aynı anda yüzden fazla kullanıcıya hizmet verebilecek güce ve kapasiteye sahiptirler. Üstelik mainframe’lerin yaptığı birçok işi çok daha düşük maliyetle yapabilmektedir. Bu nedenle bugün çok geniş kullanım alanına sahiptirler.
Aslında mastaüstü bilgisayarlar da gittikçe güçlenmişlerdir ve sunucuların yapması gereken bir takım işleri yapabilmektedir. Bu bilgisayarlar server ile eş zamanlı olarak çalışmakta ve gerekli komutların işlenmesinde server’a yardımcı olmaktadır. Bu şekilde çok da fazla güçlü olmayan server’lar kullanılarak işletmeler faaliyetlerini yürütebilmektedir. Aksi halde sunucuların daha güçlü olması gerekirdi.
Yakın bir zamana kadar server’lar sistem belleği yükseltilmiş birer bilgisayar gibiyken, bugün yükünü kendisine bağlı bilgisayarlara dağıtmış, buna karşılık güvenilirliği yükseltilmiş ve daha sorunsuz çalışabilen bilgisayarlara dönüşmüştür.
En başta da değinildiği gibi sunucular, herşeye rağmen birer elektronik araç olduklarından, istenmeyen durumlarla karşılaşma ihtimali yine de yok değil. Bu durumlarda bilgisayar servis hizmeti veren kuruluşlar arızalara müdahale edebilmekte ve kısa sürede server’ları ayağa kaldırabilmektedir.
Kuruluşumuz, işletmelerin sunucularında olabilecek herhangi bir arıza durumunda, en hızlı ve en güvenilir hizmeti vermektedir.