Firmalar genel olarak kendi işletmelerinde bir sunucuya (server) sahiptirler. Bu sunucu üzerinde birbirinden farklı uygulama programları kullanılır. Daha büyük firmalar birden fazla sunucuya sahiptir ve organizasyonel yapılarına göre farklı uygulamalar farklı sunucular üzerinde çalıştırılır.
Dilimize sunucu olarak çevrilen bir server, firmaya ait veri tabanlarının, web sitelerin ya da firmaya özel yazılımların yüklendiği ve çalıştırıldığı büyük bilgisayarlardır. İşletmelerin büyüklüğüne göre bir server, evlerde kullanılan normal bilgisayar kasaları boyutunda olabildiği gibi bundan çok daha büyük rack tipi server’lar da bulunmaktadır.
Ancak server’ları server yapan bu görünümleri değildir. Önemli olan içinde kurulan yazılımlardır. Örneğin içinde web sitelerin barındığı bir server, web server’dır. Bir veri tabanı server’ı kurmak için, bu server’a uygun bir veritabanı yazılımı kurmak gerekir. Bir FTP server için de server’a FTP yazılımı kurmak gerekir. Ama genel olarak bu yazılımlar tek bir server’a kurulur. Yani bir server hem web server hem de veritabanı server’ı olarak kullanılabilir.
Bu fonksiyonları ile sunucular, herhangi bir bilisayar ağı üzerinde bir programı veya bir bilgiyi çeşitli kullanıcılara veya sistemlere paylaştıran donanım ve yazılımlara verilen bir isimdir. Yani sunucular, sorunsuz çalışmak üzere hazırlanmış, güvenilir ve birden fazla kullanıcıya hizmet veren bilgisayar sistemleridir.
Bir bilgisayar üzerinde çalışılırken ve bir kısım datalar üretilirken, sunuculara olan ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Firmalar bütün bilgilerini merkezi bir yerde saklamakta ve bunları şubelerine veya müşterilerine bu merkezden dağıtmaktadır. İşte merkezde bu bilgi saklama görevini yapan ve sürekli çalışır durumda olması gereken bilgisayar sistemleri sunuculardır.
Görüldüğü gibi server konusu mühendislik bilgisi gerektiren bir konudur. Özellikle de firmaların kendi işletmelerinde kuracakları server’ların gerekli yapılandırma ayarlarının yapılması, zamanında güncellemelerin yapılması, herhangi bir istenmeyen durumlara karşı gerekli güvenlik duvarlarının kurulması ve bunların yapılandırılması, uzmanlık gerektiren konulardır. İş bununla da bitmiyor. Server’a bağlı olacak router ayarlarının yapılması ve gerekli kurulumların sağlanması, bilgisayar korsanlarına karşı antivirüs programlarının kurulması, mail server ve print server gibi kurulumların yapılması da gerekmektedir.
Ayrıca server’a bağlanacak bilgisayarlar için sağlam bir kablolama sisteminin kurulması ve olası veri kayıplarının önünde geçecek alt yapının hazırlanması da uzmanlık konusudur.
Bir firmanın kendi sunucuna sahip olması beraberinde birçok yarar sağlar. Örneğin, firma kendi web server’ını kurmuşsa, dışarıdan hosting hizmeti almadan mevcut web sayfalarını internet üzerinde yayınlamış olur. Aynı şekilde firma kendi mail server’ını kurarak, bütün e-posta adreslerini kendi sunucularında tutar ve bunun için dışarıdan e-posta hosting hizmeti almamış olur.
Bunun yanında, firma kendi veritabanı server’ını kurmuşsa, bu durum, işlenecek olan verinin güvenliği ve işleme hızı açısından firmaya artı değer katacaktır.
Şirketimiz, kuruluşların büyüklüklerine bakmadan, organizasyonel yapılarına uygun her türlü server ya da server’ları kurmak, güncellemek ve güvenli çalışmasını sağlamak bakımından kuruluşlarla destek olmaktadır.