Bir server üzerinde özellikle server’lar için geliştirilen özel donanımlar bulunmaktadır. Bellekler, işlemciler, ethernet kartları, güç kaynakları, diskler ve benzeri bu server bileşenlerinin her birinin farklı özellikleri vardır. Sunucuların en pahalı donanımı işlemcilerdir. Bu işlemcilerin, masaüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemcilerden farkı, çoklu işlemci desteği vermesidir. Bellekler, aslında masaüstü bilgisayarlarda kullanılan belleklerden farklı değildir.
Sunucularda bulunan sabit disklerin ise, farklı dönüş hızları, farklı bağlantı çeşitleri ve farklı miktarda tampon bellekleri bulunmaktadır. Disk seçiminde bu özellikler önemlidir. Ethernet kartlar, ağ bağlantısı için gerekmektedir. Bunlar anakart üzerinde entegre olmaktadır. Ancak sonradan takılabilen ethernet kartları da var. Server’lara birden fazla ethernet kartı takılabilir. Bu şekilde bir ağdaki bilgiler, ikinci ağdaki sistemlere aktarılabilir. Ya da, bir kart arıza gösterdiğinde ve devre dışı kaldığında diğer kartın devreye girerek server’ın çalışmaya devam etmesi sağlanabilir.
İhtiyaca göre, bir veritabanı sunucusu veya bir web sunucusu kurulurken hangi özellikteki bileşenlerin seçileceğine karar verilecektir. Ama daha önemlisi bir server donanım olarak hazırlandıktan sonra üzerine işletim sistemi ve uygulamaya yazılımlarının yüklenmesi gerekmektedir.
Bir ağ sisteminin kurulmasının temel amacı, veri tabanlarını paylaşmaktır. Bunun yanında, iletişim, haberleşme ve eğlence amacı ile de ağ sistemleri kullanılabilir. Bu ağ sistemlerinin yönetim işini server’lar üstlenmektedir. Bunu yapabilmesi için de server’ların bir işletim sistemine ihtiyacı vardır. Bunlara Sunucu İşletim Sistemi (Network Operating System) denir. İşletim sistemi, ağ üzerindeki bilgisayarları ve sunduğu kaynakları yönetmektedir. Bilgisayar donanımını kontrol eden ve bilgisayarı kullanmayı sağlayan sistem yazılımıdır.
İlk server işletim sistemleri Unix tabanlı idi. Bu sistem ekrana girilen komutlarla çalıştırılıyordu. Daha sonra Microsoft görselliği ön planda tutarak Windows server işletim sistemlerini geliştirmiştir. İşletim sistemlerinin fiyatları yükselince, dünyadaki diğer yazılımcıların birliği ile ortak bir işletim sistemi geliştirildi. Bu sisteme, Unix tabanını kullandığı için Linux işletim sistemi ismi verildi. Bugün her ülke Linux tabanlı yazılımları geliştirerek kendi işletim sistemlerini tasarlamaktadır.
Bugün server işletim sistemlerinde ortada iki farklı yazılım bulunmaktadır. Biri Microsoft firması tarafından geliştirilen Windows server ailesidir. Diğeri ise Unix tabanlı server işletim sistemleridir.
Microsoft firması önce Windows NT yapılandırması bir işletim sistemi hazırlamıştır. İlk olarak Windows NT 3.1, arkasından 3.5 ve 4 serileri çıkmıştır. Daha sonra Windows Server 2000, Windows Server 2003, Windows Server 2008 ve Windows Server 2012 çıkmıştır.
Unix tabanlı olan Linux işletim sistemleri, birçok işletim sistemi ve bilgisayar mimarisi ile uyumludur. Hemen hemen bütün dosya sistemlerini destekler. Sistem kaynaklarını en düşük seviyede kullanır ve fazla sistem gereksinimi yoktur. Sistem üzerinde daha çok uygulama çalışabilir. Donanım maliyetlerini düşürür.
Server işletim sistemlerinin deneyimli ve uzman kişiler tarafından yüklenmesi işletmelere zaman ve işgücü tasarrufu sağlamaktadır. Kuruluşumuz gerek server seçiminde gerekse server işletim sistemi yüklemesinde işletmelere en uygun servis hizmetini vermektedir.