Network demek, bilgisayarların iletişim hatlarını kullanarak veri aktarımı yaptığı bir sistem demektir. Daha kaba ifadesi ile network, bilgisayar ağıdır. Böyle olunca ikiden fazla bilgisayarın birbirine bağlandığı bir sistem de network’tür, ve en küçük bilgisayar ağıdır.
Bilgisayarlar arasındaki bu iletişim, aynı yerde bulunan iki bilgisayar arasında da olabilir, internet üzerinden, farklı kıtalarda, farklı ülkelerdeki iki bilgisayar arasında da olabilir. Eğer bu bilgisayarlar aynı yerde bulunuyorlarsa bu network, yerel alan ağı olarak tanımlanır (Local Area Network, LAN).
Network kurulması için, her bilgisayara, iletişimi sağlayacak olan ethernet kartları takılır ve kablolar kullanılır. Eğer yerel alan ağı daha fazla büyürse, bir sunucuya ve ağdaki bilgisayarları birbirine bağlamak için HUB’a ihtiyaç olur. Bunlar network’ün kapasitesini ve hızını arttıran bileşenlerdir.
Farklı ülkelerdeki bilgisayarların, yani coğrafi olarak birbirinden uzak olan bilgisayarların birbirleri ile iletişim kurabilmesi içinse geniş alan ağları kullanılır (Wide Area Network, WAN). Bu ağlar, LAN’ları birbirine bağlayan bilgisayar ağlarıdır.
Network kurmak ve yönetmek kolay değildir elbette. Ancak bilgisayar teknik hizmetleri veren kuruluşlar müşterilerine, ağ (network) kurulum hizmetleri, bakım hizmetleri ve ağ kontrol hizmetleri de vermektedir.
Bilgisayar teknolojileri ve iletişim teknolojileri baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Bir ürün veya hizmet üreten kuruluşlar da aynı hızda bu teknolojilerin getirilerinden faydalanıyorlar. Bugün bankalar, marketler, mağazalar, üretim merkezleri, eğitim kuruluşları ve farklı sektörlerde farklı faaliyet kollarında sayısız işletme bu teknolojiler sayesinde daha hızlı, daha kaliteli ve daha güvenilir ürün ve hizmet üretmektedir. Bu teknolojiler sayesinde, evden veya bir işyerinden, ülke içinde veya ülkeler arası birden fazla bilgisayar birbirlerine bağlanmakta ve bilgi kaynaklarını paylaşmaktadır. Buna imkan veren yapı ağ yapılarıdır.
Bir network kurulması için, bilgisayarlar yanında, network’ü kontrol eden ve verileri sunan kaynakların paylaşımını, bu kaynakların yönetimini, yapısal fonksiyonlarını ve verilerin giriş ve paylaşım yetkilerini düzenleyen sistemlere gerek vardır. Bu da gösteriyor ki, network kurulumu, uzmanlık gerektiren bir konudur ve bilgisayar teknik servisi veren kuruluşlardan destek alınmalıdır. Bu çalışmalar, ağ (network) kurulum hizmetleri kapsamında sunulan bir hizmettir.
Ama bir network kurmakla iş bitmiyor. Bu network’ün ve üzerindeki donanımların düzenli bakımları yapılmazsa, her zaman bir sıkıntı yaşanabilir. Bakım çalışmaları dışında mevcut ağ yapısının iyileştirilmesi çalışmaları da belli dönemlerde yapılmalıdır. Bu hizmetler, bilgisayarlar için teknik destek veren kuruluşlar tarafından, önceden yapılacak bir sözleşme uyarınca verilir. Bu servis, ağ (network) bakım hizmetleri kapsamında sunulan bir hizmettir.
İstanbul’un kalabalık ilçelerinden biri Şişli ilçesidir. 2014 nüfus sayımı sonuçlarına göre Şişli ilçesinin nüfusu 272 bindir. Şirketimiz, bu ilçemizde bulunan kuruluşlara network kurulum, ağ bağlantıları ve network bakım hizmetlerini, hızlı ve güvenli bir şekilde vermektedir.